Beijing, Kina: The Great Wall og Ming Tombs 
  Torsdag den. 21-04-2011

The Great Wall er 8.860 km lang - og en af Kinas mest kendte attraktioner. Flere passager har været genopbygget flere gange, da ikke alle kejsere har haft lige stor fokus og interesse for muren. I alt har kineserne bygget 20.000 km mur igennem tiden for at beskytte sig selv. De var bl.a. trætte af mongolernes angreb fra nord. Muren skulle bygges så høj og kompliceret, at en hest ikke kunne springe over den. Muren er bygget øverst oppe langs en bjergryg, så der er stejle sider ned, der gør det endnu svære at passere den. Der er vagttårne, hvor vagterne holdt udkig efter fjenden, og de kunne kommunikere med hinanden ved at lave røgsignaler.

Det er lige meget hvor stor og stærk en mur er, hvis det er en korrupt vagt, der holder udkig. Det lykkedes mongolerne at bestikke en vagt til at lade dem passere muren.

Der er flere steder langs med The Great Wall, som man kan besøge. Nogle steder er restaureret, og andre steder kan man se den oprindelige mur. Der er passager som passer til et hvert niveau. Der findes flere end disse 3, men her er lidt til enhver smag.

Badaling er en strækning, som er restaureret - med mulighed for at se gamle dele af muren på afstand. De fleste turister besøger denne sektion. Langt de fleste turister i dette land er kinesere, som selv er på ferie og på sight seeing i deres eget land. Hvis man besøger dette sted, siges det, at man får en rigtig god fornemmelse af, hvor mange kinesere der egentlig er i dette land. Ved alle de turistattraktioner, som vi har besøgt, har største delen af de besøgende altid været kinesere. Fordi Badaling er den mest besøgte strækning, vrimler der med håbefulde sælgere over det hele.

Mutianyu giver mulighed for at se både den nye og den gamle del af muren på nært hold. Vi valgte at besøge denne strækning og bookede en tur igennem vores hotel, 180 yuan pr. person inkl. transport, entre, guide og frokost. Hvis man tager cable car (65 yuan pr. person tur/retur) op, giver det en mere tid til at udforske både den nye og gamle mur. Der står skilte, at man ikke skal gå på den gamle mur, da den er meget medtaget af tiden, man skal nøjes med at tage billeder. Vores guide sagde, at vi godt måtte gå hen ad den, vi skulle bare passe på. Det var spændende at vandre op og ned af den gamle mur ud og ind mellem træer og buske, som vokser vildt. Nedstigningen kan ske på 3 måder: Vandre, cable car og rutschebane. Der er bygget en rutschebane, så man kan drøne ned af bjerget i en vældig fart. Vi valgte cable car begge veje, så vi kan desværre ikke sige, om oplevelsen i rutschebanen er pengene værd.

Huanghua viser kun den gamle, uspolerede og oprindelige del af muren. Den ligger afsides, så man kan nyde The Great Wall uden at støde på turister, derfor er den desværre også svære at komme til. Hvis man har tiden, kan man tage lokale busser og overnatte i byen. Myndighederne har udstedet et forbud imod at vandre på muren, men ingen overholder forbuddet. Hvis man er uheldig, kan man få en bøde, men det lyder ikke som om, at risikoen er stor.

Det er nemt at forstå, hvorfor The Great Wall er en af verdens 7 nye vidundere. Det ser dramatisk ud, når den snorer sig igennem landskabet. Vi kunne sagtens have brugt mere tid end 2 timer, hvis vi måtte have vandret endnu længere ud på den gamle del af muren.

Frokost er inkluderet i turen, så vi satte retning mod en butik/værksted, hvor jade bearbejdes til smykker og statuer. Sådanne butikker plejer at betale guider for at tage deres turister med derhen. Vores restaurant lå bagerst i butikken, hvor vi fik serveret et overdådigt måltid. Det var vildt imponerende at gå rundt i butikken. Smykkerne så fantastisk flotte ud. Der var gigantiske statuer af drager, heste og terracotta krigere. En af dem kostede 500.000 yuan.

Næste højdepunkt på turen var Ming Tombs, som er et område, hvor 13 kejsere ligger begravet. De har alle boet i Den Forbudte By. 3 af gravene er åben for offentligheden, da de er tomme. Under Kinas "kultur revolution" fra 1966-69 gik det hårdt ud over landets gamle historiske fortid. Nogle ville fjerne minder fra fortiden. Det lykkedes dem at ødelægge noget, inden der kom ro på tingene igen.

Hver arbejder skulle skrive sine initialer på hver mursten, som blev brugt i de store bygningsværker, så man kunne se, hvem der bar skylden, hvis muren ikke holdt. Kejserne blev begravet med deres kone. Ofte skulle et par konkubiner også begraves sammen med kejseren, så de udvalgte blev slået ihjel. Kejseren sørgede selv for, at hans tomb blev færdigbygget, inden han døde. En holdt endda en ordentlig fest i den - en noget makaber omgivelse til en fest dybt nede under jorden.

Den gamle port til området har et højt dørtrin, hvilket mange ældre kinesiske huse også har, det skyldes, at de onde ånder ingen knæ har. Hvis man ingen knæ har, kan man ikke løfte benet eller hoppe, altså kan man ikke komme ind :) En anden overtro siger, at kvinder skal træde med højre ben først over dørtrinnet, og mænd skal træde med venstre ben først for at sikre et langt og lykkeligt liv.

Dragen går igen i udsmykningen både ved Ming Tombs og Den Forbudte By. Drager og kejsere er tæt forbundet. Det siges, at dragen kontrollerer vejret. Bønderne er afhængige af vejret for at få en god høst. Kejseren kan kommunikere med dragen, hvilket gør det nemmere for ham at styre folket via deres frygt.

Vores tur sluttede af med et besøg hos en silkebutik, hvor fremstilling af silke gennemgås. Larven forpupper sig ved at spinde tynde fine silketråde rundt om sig. Kineserne fandt ud af at ved at koge puppen, døde larven, og så kunne de åbne puppen ved at lægge den i koldt vand. Larven blev brugt til medicin.

Silke kan bruges til bl.a. tøj, dyner og puder. Silketrådene minder om hår, så en silkedyne må kun vaskes i hårshampoo, så de fine tråde ikke ødelægges. Silkepyjamas, -sengetøj og -pudebetræk må gerne maskinvaskes. En silkedyne støver ikke, den er allergivenlig, den er kølig om sommeren og varm om vinteren. Ja, der er mange gode grunde til, at man burde købe en, men den er også dyr :)

Silkelarvens "pupu" (lort), som kineserne udtrykker det, bruges på den ene side af hovedpuden, da det er godt imod hovedpine.

Beijing har 2 større gå-i-byen områder. Det ene ligger idyllisk placeret ved Hoi Hai søen. Det andet område ligger ved Sanlitun i den moderne bydel - ganske tæt ved Sanlitun Yashou Clothing Market. Hoi Hai er størst - det strækker sig hele vejen omkring søen. Hvis man skal vælge mellem de 2 områder, virker Hoi Hai til at have størst udvalg og mest charme.

Overnatning - Beijing City Central International Youth Hotel, Beijing, Kina
Adresse:No. 1 Beijingzhanqianjie, Dongcheng District
Godt:Central placering, billige ture og taler godt engelsk
Skidt:Mange lyde trænger ind i værelset - bed om et værelse for enden af gangen
Karakter:6   Pris:   121,60 kr. (160 CNY) for et dobbeltværelse
Giv din Vurdéring af artiklen : dårlig god
(forrige dag)    (næste dag)