Inden rejsen

Valg af destination

Hotel og fly

Praktiske info

Rejseinspiration

 • Min første rejse
 • Søgemaskiner
 • Visum
 • Rejsebøger
 • Prisniveau
 • Rabatkoder
 • Forsikring
 • Rejsemagasiner
 • Hygiejne
 • Rejsebureauer
 • Vaccination
 • Klubber og foredrag
 • Sikkerhed
 • Gode tips og råd
 • Penge
 • Nyhedsgrupper
 • Valg af destination

  Prisniveau

  Prisniveauet i verdens lande kan variere meget fra land til land, og en ting er sikkert, Danmark er et af verdens dyreste lande at holde ferie i. Det kommer os især til gode når vi tager udenlands, og mærker at maden, overnatningerne og forlystelserne er billigere end derhjemme. Ret generelt kan man sige (med visse undtagelser), destro fattigere landet er, jo billigere er det. Storbyer er generelt dyrere end mindre byer. Faktisk er der lavet en undersøgelse der viser de dyreste byer i verden, og ikke overraskende er København højt oppe på listen! Den og mange andre undersøgelser angående prisniveau kan findes på hjemmesiden www.citymayors.com.

  En meget kendt undersøgelse som hedder Big Mac index har til formål at vise hvad en Big Mac burger koster på en McDonalds restaurant rundt omkring i verdens lande. Det er en undersøgelse der kan give en indikation om landet er billigt eller ej. Norge fører an i 2008 undersøgelsen over dyreste Big Mac, mens Malaysia er billigst. Sandt er det ihvertfald at det generelle prisniveau i Norge er væsentlig højere end i det billige Malaysia.

  Et land der var dyrt for ganske få år siden, kan faktisk ændre sig til at blive billigt. Eksempler på det er Argentina og Island, hvor økonomierne krakkede i henholdvis 2001 og 2008. Inden krakkene var prisniveauet højt i disse lande, men efter mange gange billigere. Især den finansielle krise i 2008 har sat sine spor i de enkelte landes valutaer. På hjemmesiden www.valutakurser.dk er det muligt at følge med i alle verdens landes valutaer, og ud fra historiske data og grafer, udpege netop de lande der haft det største fald i valutaværdi.

  Numbeo.com, er et rigtig god hjemmeside, hvor man udfra et verdenskort kan klikke på verdens lande og få et unikt overblik over rejseomkostninger, restaurantsbesøg og priser i landet. Et let og hurtig måde at finde prisniveauet i netop det land man påtænker at besøge.

       

  Hygiejne

  Alle steder kan man opleve at få dårlig mave - selv i Tyskland. Så snart man flytter sig geografisk, udsætter man også kroppen for andre bakterier, som kan resultere i flere toiletbesøg. Feriens succes er langt større, hvis den ikke afbrydes af utilsigtede toiletbesøg. Derfor betyder hygiejne utrolig meget for ens ferie. Men den skal ikke stoppe ens planer. Man kan tage sine forbehold ved ofte at vaske hænder, have desinficerende håndcreme med og passe på ens valg af mad. Er uheldet ude, er det godt at kunne komme på et ordentligt hospital eller til en erfaren læge. Sørg altid for at konsultere en læge hjemmefra i god tid, så du kan få de nødvendige vaccinationer. Ofte er det også en god ide at have lidt medicin med hjemmefra. Kontakt din læge, gerne med speciale i tropesygdomme, for at få den nødvendige hjælp og rådgivning

  Europa
  Man kan aldrig sige aldrig. Dårlig mave kan også opstå under ferie i Europa, selvom risikoen er langt mindre, end hvis man rejser til andre kontinenter. Stort set er hygiejnen god i alle europæiske lande. Der er også god mulighed for at komme på hospitalet eller til en erfaren praktiserende læge, hvis maven volder problemer. Toiletforholde er ofte ganske gode i alle europæiske lande med mulighed for at vaske hænder efter hvert besøg.

  Asien
  Der er forskel på udviklingsniveauet, når man taler om hygiejne og sundhedsvæsen. Lande som Thailand, Malaysia og Singapore er langt fremme og har gode hospitaler, selv om der stadig findes stå-op-toiletter og ingen toiletpapir. Burma giver ikke turister stor mulighed for at finde kvalificeret lægehjælp, hvorfor nærmeste hjælp vil være at finde i Thailand. Indien er et kapitel for sig selv. Det er muligt at få professtionel lægehjælp, men der findes desværre også rigtig mange læger, som ser en syg turist som en mulighed for at tjene penge ved at forlænge ens sygdom. Vær opmærksom på, at der indtages rigeligt med vand. Pas på solen og myg, da der findes malaria og dengue feber i visse områder.

  Australien og Oceanien
  Dette kontinent kan sammenlignes med Europa.

  Mellemøsten
  Der er stor forskel på udviklingsniveauet fra land til land. Israel må siges at være det mest udviklede land, hvorfor hygiejnen og sundhedsvæsenet er på lige fod med Europa.

   

  Sikkerhed

  Ikke alle lande på vores planet er lige sikre at rejse til. Her tænkes ikke nødvendigvis på, at visse lande er i krig, men lande hvor fattigdom gør, at overfald, mord og tyverier er ganske almindeligt. Vi er som danskere vant til at kunne gå alle steder efter mørkets frembrud, det kunne være en hyggelig gåtur eller slentre ned til en restaurant. Dette er noget vi skal værdsætte meget, da det langt fra er en god idé alle steder. Groft sagt er det muligt at inddele forskellige verdensdele i sikre og usikre, dog med visse undtagelser.

  Inden man bestemmer sig endeligt for et rejsemål er det altid en god idé at kigge på det danske udenrigsministeries hjemmeside under punktet rejsevejledninger. Her findes et væld af opdaterede beskrivelser omkring de enkelte rejselandes sikkerhedssituation. Hvis et land ikke er i listen under rejsevejledning betyder det ikke, at landet er sikkert, men nærmere at det danske udenrigsministerie kunne dækker visse lande. På hjemmesiden er der dog links til andre landes rejsevejledninger, eks. den amerikanske, som er langt mere detaljeret med mange flere lande. Når en rejsevejledning læses kan det tit afskrække en fra at tage til landet, da den oftest er lidt overdreven negativ. Det er ikke fordi, det der står i rejsevejledningen er forkert, men man kan godt få det indtryk, at det er alt for farligt at tage til.

  Europa
  Landene i Europa er utrolig rige og moderne, og kriminaliteten er meget lav. Det er sikkert at færdes de fleste steder om dagen og efter mørkets frembrud. Vesteuropæiske lande er dog mere sikre end østeuropæiske lande, som nok bunder, i at østeuropæiske lande er fattigere end vesteuropæiske lande. Vesteuropæiske lande som eksempelvis Danmark, Tyskland, England må betragtes som væsentlig sikrere lande at færdes i end østeuropæiske lande som Litauen, Rumænien og Rusland.

  Asien
  Asiatiske lande er generelt utrolig sikre lande at færdes i, også efter mørket frembrud. På trods af udbredt fattigdom i denne del af verdenen, kan man ikke andet sige, end at disse lande er meget sikre for turister at færdes i. Svaret skal nok især findes i, at budhisme er den dominerende tro i disse lande og bygger på, at alt ondt man gør i sit nuværende liv giver dårlig karma i det næste. Mens overfald er yderst sjældent, er det mere almindelig med tyverier af ejendele på hoteller eller turistattraktioner. Lande som Indien, Thailand, Burma, Kina og Malaysia er eksempler på sikre lande.

  Australien og oceanien
  Landene i denne del af verdenen må anses for at være yderst sikre at færdes i både dag og nat. Eksempelvis Australien, New Zealand er meget sikre lande, og sikkerheden kan sammenlignes med Danmark.

  Mellemøsten
  Det er meget sikkert at færdes som turist i de fleste lande i mellemøsten. Lande som Jordan, Iran, Dubai, Qatar, , Oman, Yemen, Syrien er meget sikre. Eneste problem kan være lande som er i en krigslignende situation, såsom Afghanistan, Iraq og Libanon, som ikke må anses for tilrådelig at rejse i.

  Afrika
  Her kan groft sige, at nordafrikanske lande som Tunesien, Marokko, Egypten, Etiopien og Eritrea er meget sikre og ikke kan sammenlignes med resten af Afrika. I visse dele af det øvrige Afrika er det heller ikke sikkert at færdes i dagstimerne, men sikkert er det, at efter mørkets frembrud, skal man være yderst påpasselig i central- og sydafrikanske lande. Turistlande som Kenya og Sydafrika må også anses for at være meget farlige. Mange turister afholder sig for at tage til Afrika, da de synes kontinentet er for farlig at rejse rundt i.

  Nordamerika
  De fleste carabiske øer er meget sikre, såsom Cuba, Jamaica, Haiti og den dominikanske republik. USA er også et forholdvis sikkert land, men kriminaliteten er stigende og i nogle storbyer et stort problem. Hjemmesiden citydata giver et godt overblik over hvor kriminaliteten er værst i alle amerikanske byer. Canada er et sikkert lande at færdes i. En ting er sikkert, de Nordamerikanske lande er generelt mere sikre end syd- og mellem-amerikanske lande.

  Mellemamerika
  De fleste lande i mellemamerika har et forholdvis dårligt ry, når det drejer sig om sikkerhed. Ifølge statistikkerne er Nicaragua det mest sikre land i mellemamerika, hvilket dog vil sige at kriminaliteten er højere end i danmark og at man skal tage sine forholdregler i visse dele af landet. Costa Rica, Belize og Mexico hører også til den bedre ende, mens Guatamala, Panama & især El Salvador og Honduras er lande hvor sikkerheden er et stort problem for både befolkning og turister. Især kan hovedstæderne som Tegucigalpa i Honduras, San Salvador i El Salvador og Guatamala City i Guatemala være et beskendskab som man helst vil være foruden.

  Sydamerika
  Kun ganske få lande i sydamerika kan betegnes som forholdvis sikre lande, men Argentina, Uruguay og Chile skiller sig ud, og har et lavere kriminalitets niveau end resten af landene i denne verdensdel. Lande som Colombia, Venezuela, Paraguay, Brasilien og Bolivia har et højt kriminalitetsniveau, og de fleste steder er en taxa nødvendig fra sted til sted, når man går ud om aftenen. Storbyer som Rio de Janeiro og Sao Paolo er spændende at besøge, men især her skal man være særligt påpasselig.

       

   

  Hotel og fly

  Søgemaskiner

  For at finde få fingrene i de billigste flybilletter kræves lidt tid, viden, og en smule held, men så er der også mulighed for at spare flere tusinde kroner. Generelt kan det siges at de billigste flybilletter findes på internettet, og det er derfor vigtigt at der bruges de bedste værktøjer til at fremfinde disse.

  Momondo er en dansk rejsesøgemaskine, der gør brugeren i stand til at sammenligne priser på blandt andet flybilletter, pakkerejser og hoteller. Systemet indsamler oplysninger fra over 550 internetsider og viser de billigste let og overskueligt de billigste muligheder. Det er nok det bedste værktøj til at finde billige flybilletter og hotelovernatninger der findes på nettet. Momondo tjener hovedsageligt sine penge på reklame indtægter, og ikke komisioner på flybilletterne som andre hjemmesider gør.

  Hjemmesiden fly lowcost airlines er en hjemmeside der samler lavprisflyselskaberne på én side. Mange gange kan det være en rigtig god idé at bruge et lavprisselskab enten hele ens rute eller dele af den, hvilket kan gøre den samlede flybillet væsentlig billigere. Mange gange skal man for eksempel betale for at tjekke baggage ind hos lavprisselskaberne, men de er generelt så meget billigere end tradionelle flyselskaber at det altid kan svare sig at bruge dem. Hvis man eksempelvis skal til Sri Lanka eller Nepal, kan man flyve med et tradionelt flyselskab til dubai og herfra videre med lavprisselskabet flydubai til ens slutdestination.

  Hotels combined er en glimrende Australsk hotelsøgemaskine, der finder de bedste priser fra et hav af søgemaskiner og samarbejdspartnere. Hjemmesiden er let og overskuelig, og meget nem at brug. Der kan søges på omkring 1 million hotelværelser rundt omkring i verdenen!

  Mens søgemaskinerne mest viser hotelværelser og kun ganske få hostels, så er hostels.com god til at finde billige hostels, da de har over 24.000 hostels i deres database. Hostels som også kaldes for vandrehjem, er en billigere overnatningsform især hvis man rejser alene. Vær dog opmærksom at hvis man rejser 2 i europæiske hovedstæder, er det i mange tilfælde ligeså billigt at finde et dobbeltværelse på et billigt hotel. At bestille et hotel i god tid i forvejen giver i de fleste tilfælde den bedste pris.

  Tripadvisor er en god og meget populær hjemmeside, hvor brugerne blandt andet vurderer hoteller og restauranter. Så lige inden du booker et hotel, er det altid en god idé at tjekke hvad andre brugere synes om stedet på denne hjemmeside. Der er så mange hoteller anmeldt på siden, at du med sikkerhed finder en anmeldelse af netop det hotel på ønsker at booke. Det er dog altid en god íde at være lidt kritisk overfor alt for svingende anmeldelser, da det jo i bund og grund godt kan være hotelejeren der har lavet den gode anmeldelse!

         

  Rabatter

  På nogle hotelreservations hjemmesider, blandt andet hotels.com, kan man bruge rabatkoder og få sin overnatning med ekstra billig. Disse rabatkoder er meget nemme at finde. Normalt giver rabatkoderne til hotels.com omkring 10%, hvilket gør at hotels.com i mange tilfælde kan tilbyde hoteller til lidt bedre priser end konkurrenterne. Kik på nedenstående links eller lav en simpel søgning på google.

  Nyhedsbreve

  En rigtig god idé er at tilmelde sig de store flyselskaber nyhedsbreve med de billigste tilbud på flybilletter. De er faktisk rigtig brugbare, og mange gange finder man nogle helt unikke tilbud på en langt række distinationer før alle andre til destinationer rundt omkring i verdenen. Nedenfor er nogle af de store flyselskaber der flyver fra Danmark og som tilbyder denne service til deres potentielle kunder.

  Et must er også at tilmelde sig nyhedsbrevet på viviro.com. Det er ikke et flyselskab, men derimod en søgemaskine og en side med spændende rejseartikler. Jeg har været tilmeldt deres nyhedsbrev i et godt stykke tid nu, og får meget interessante tilbud om nogle af de billigste flybilletter på markedet.

         

       

  Rejsebureauer

  Fra tid til anden har danske rejsebureauer såsom Kilroy travels og Jysk Rejsebureau nogle special tilbud på billige flybilletter fra flyselskaber, som absolut er værd at overveje. Det kan eksempelvis være tilbud til Thailand eller Cuba uden for sæsonen. Derfor er det altid en god idé som sidste skridt inden en flybillet bestilles, at tjekke disse 3 danske rejsebureauers hjemmesider. Alle 3 rejsebureauer har som minimum kontorer i Jylland og sjælland.

     

  Gode tips og råd

  Det er ikke ligegyldigt for prisen af flybilletten, hvilken udrejse lufthavn der vælges i søgningen. I de fleste tilfælde hvor man skal flyve langt er det billigere at flyve fra større lufthavne, såsom Kastrup Lufthavn, Billund, Hamburg, Amsterdam, London og Frankfurt, end Odense, Tirstrup og Ålborg lufthavn. Så går rejsen til eksempelvis New York, er det langt billigere at flyve fra Billund og Kastrup, end fra Ålborg og Tirstrup lufthavn.

  Danmark - Europa :  Ganske vidst har lavprisselskabet ryanair kun ganske få ruter fra Danmark rundt i Europe. Så er der ingen direkte rute til den ønskede destination i Europa, kan man alternativt flyve til eksempelvis London. Herfra har Ryanair et omfattende rutenetværk til europæiske og selv nordafrikanske destinationer.
  Danmark - Mellemamerika :  Fra billund til New york eller Miami Florida. Videre fra USA til mellemamerika, eks. San Jose (Costa Rica), Ticucigalpa (Honduras), San Salvador (El Salvador), Managua (Nicaragua).
  Danmark - Sydamerika :  Der kan til tider være penge at spare ved at flyve til Madrid, og herfra videre til eksempelvis Buenos Aires eller Rio de Janeiro, Brasilien, når rejsen går til sydamerika.
  Danmark - Sydøstasien :  Billund/Århus - London, England. London, England til Kuala Lumpur i Malaysia med Airasia.
  Danmark - Australien :  Nok den billigste måde at komme til Australien på er at købe en flybillet med ryanair til London Ryanair eller easyjet, og flyve med lavprisselskabet Airasia fra London til Kuala Lumpur, Malaysia. Fra Kuala Lumpur flyves videre med airasia til enten Perth, Melbourne eller Guldkysten i Australien.
  Asien - Asien :  Airasia er asiens største lavprisflyselskab og har de billigste priser, samt et omfattende netværk af ruter, der dækker størstedelen af asien. Skal du flyve rundt i asien er airasia helt klart valg nr.1. Husk dog at bestille i god tid for at få de bedste priser.
  Kina :  Det er dyrt at flyve indenrigs i Kina, hvis billetterne købes de gængse steder, såsom de kinesiske flyselskabers hjemmesider eller globale søgemaskiner (momondo, travelstart). Det er fordi de billige flybilletter er forbeholdt kineserne selv, og skal betales i Kina. Kender du derfor en kineser kan du få personen til at bestille billetterne til indkøbspris, men ikke mange af os gør. Det er der heldigvis råd for, på hjemmesiderne www.elong.net og www.ctrip.com, kan du sikkert og bekvemt få dem til at købe flybilletterne for dig, og derved spare masser af penge.
  Thailand :  En god thailandsk hjemmeside der hedder sawadee.com har rigtig gode priser og rabatter på hoteller i Thailand. Vi har selv brugt siden adskillige gange til bookning af hoteller i Thailand, og er yderst tilfredse.

         

  Praktiske info

  Visum

  Inden rejsen købes er det en god idé at undersøge om der kræves visum for indrejse i landet. Mange lande kræver ingen visum eller der gives eksempelvis 30 dages indrejse visum ved grænsen. Så er der lande med visumpligt og her skal der søges visum inden afrejse enten fra en ambassade i Danmark eller udlandet. Et lands visumregler kan variere meget ud af hvilket land man kommer fra. På den danske udenrigsministeriets hjemmeside findes visumregler for alle verdens lande, og på visumformular.dk kan der downloades visumformularer, som benyttes til visumansøgningen.

  Rejseinspiration

  Rejsebøger

  Skal du på storbyferie til en europæiske hovedstad i under 1 uge, eksempelvis til Rom, Paris eller London, vil det mest oplagte valg være at købe en "turen går til" rejsebog til byen du skal til. Disse små rejsebøger er forholdvis billige, smækfyldt med billeder og inspiration, og kræver ikke at ret meget forberedelse. Bøgerne der er på dansk henvender sig til et meget bredt publikum og er alt du behøver, hvis du skal være afsted i en meget begrænset periode.

  Går turen med rygsæk i en længerevarende periode til eksempelvis Asien, hvor budgettet også er af en vis vigtighed, falder valget for de fleste backpackere på en lonely planet bog. Lonely planet serien dækker stort set alle verdens lande, og er fremragende og meget fyldestgørende. Især velegner bogserien sig til at finde billige overnatninger, restauranter og ture på rejsen. Det klart billigste sted at købe bøgerne er direkte på lonelyplanets hjemmeside, og ikke i den lokale boghandel. Tit og ofte gives der store rabatter ved køb af flere bøger deres hjemmeside, og besparelserne kan være store.

  Markedet for rejsebøger er stort med adskillige udbydere. Footprint, frommer, og fodors udgiver ligesom lonely planet rejsebøger målrettet budgetrejsende. Men det er kun i ganske få tilfælde at disse konkurrenter kan måle sig med lonely planet.

         

  Rejsemagasiner

  Nedenstående 3 rejsemagasiner udkommer alle hver 3. måned, og adskiller sig på flere punkter fra hinanden. Opdag verden (hed tidligere adventure world) og Vagabond (hed tidligere rejs), har i højere grad fokus på trekking, kajak og oplevelser i naturen end Globen. Globen er et klubblad for "de berejstes klub", hvilket efter min mening absolut ikke er en ulempe, da det derfor ikke er smækfyldt med reklamer som de andre 2 rejsemagasiner. Artiklerne er skrevet af klubbens medlemmer og er både velskrevne og yderst interessante. For at kunne abonnere på Globen kræves minimum et passivt medlemsskab af "de berejstes klub". Det bedste blad er efter min mening Globen, herefter kommer Opdag verden og til sidst Vagabond.

     

  Klubber og foredrag

  De berejstes klub er en klub for danskere der har en ekstraordinær rejselyst. Klubben er åben for alle aktivt rejsende, der kan opfylde kravene for optagelse. Hver måned afholdes hyggelige foredrag og sammenkomster hos klubbens medlemmer, hvor der rejselysten livligt bliver debateret. Såfremt man ikke kan opfylde kravene om optagelse, er det muligt at melde sig ind som passivt medlem, og om muligt deltage i klubbens aktiviteter.

  Eventyrernes klub er en klub for danskere der har mere end en almindelig eventyr lyst i de rejser de er på. Man kan kun søge om medlemskab efter opfordring fra klubbens optagelsesudvalg. Optagelseskriteriet er, at man skal have haft usædvanlige oplevelser under usædvanlige forhold i udlandet, at man fortsat opsøger eventyret, og at man er i stand til at formidle sine oplevelser til andre.

  En god inspirationskilde til nye rejse destinationer kan fås hos nogle af de danske rejsebureauer som afholder gratis rejseforedrag rundt omkring i landet. Både Jysk rejsebureau og Kilroy travels holder foredrag i Århus, Ålborg, Odense og København om et væld af forskellige destinationer. Håbet for rejsebureauerne er at du køber netop din rejse hos dem, men du er slet ikke forpligtet til det. Café globen er en café ejet at de berejstes klub og afholder spændende foredrag i deres café i København. Næsten alle foredrag er gratis, mens enkelte koster et symbolsk beløb.

         

  Nyhedsgrupper

  Har du brug for at spørge om et rejserelateret spørgsmål? Eksempelvis er du på vej til USA og har brug for nogle informationer omkring billeje, ja så er nyhedsgruppen dk.fritid.rejse stedet. Hver dag stiller brugerne nye spørgsmål til hinanden, og ofte bliver spørgsmålet besvaret af op til flere rejse enthusiaster. Nyhedsgruppen er helt klart anbefalelsesværdig, dog skal du ikke forvente at få brugbare svar på spørgsmål der lande, som har få turister, såsom Iran. Et andet forum er backpacker planet, som modsat dk.fritid.rejse kun henvender sig til backpackere. På denne side har du også mulighed for at finde en rejsemakker til den næste rejse.